טיילת העיר נהריה. עם שדרוג השדרה וקיום אירועי תרבות ופסטיבלים בחגים ובקיץ, קידמה רשות העתיקות והעירייה מתנדבים מתושבי העיר. הם שיפצו ושיקמו את אחד האתרים ההיסטוריים החשובים ביותר בתקופה הביזנטית. אבי מנצור, ראש עיריית נווה פריצקי, אמר כי לעיר יש אוצר היסטורי והיא פתוחה לציבור.
היום, יום 3, היה הפתיחה הרשמית של האתר הביזנטי של נהריה. הטקס נערך בטקס חגיגי על ידי אלי אסקוזידו (מנהל רשות העתיקות) וכלל את תושבי נווה פריצקי, אבי מנצור, נציגי הבהאים בישראל ואורחים נוספים. את רצפת הפסיפס המרשימה, המשתרעת על פני יותר מ ־ 500 מטר רבוע, ניתן למצוא באמצע האתר. היא ממוקמת מזרחית לנהריה, בקצנלסון. באזור זה השתמשו תיירים ועולי רגל בתקופה הביזנטית לפני כ-1400 שנה.
היקף רצפת הפסיפס והשוליים עוטרו ביותר מ ־ 100 מדליונים, מהם כיום 87. מדליונים אלה מתארים בעלי חיים שונים, ציפורים ואיורים אנושיים במצבים שונים. הרוזטה ממוקמת במרכז הרצפה. הוא שרד כמעט לחלוטין וכל מי שרואה אותו מזוויות שונות יראה את חוכמת בוראו, שנתן לו את האשליה של תלת-מימד.
קומה זו הייתה חלק מפלישה פרסית סנינית שהרסה את המתחם בשנת 614. הוא נשרף עד היסוד. השרידים נמצאו בטעות בשנת 1964 בעת חפירת יסודות להרחבת בית הספר היסודי ”כצנלסון”. רשות העתיקות גילתה את הרצפה והצליחה לשחזר רבים מחלקיה בשנת 1974. הבניין הנוכחי נבנה עליו בשנת 1984 עם תרומה נדיבה של נווה פריצקי-ביליפלד, עיר גרמנית תאומה. המקום נסגר לציבור בשנת 1992 ומאז לא נעשה בו שימוש נוסף. זה היה מכוסה בצמחייה, החלונות נלקחו, סורגים נשברו וציפורים מצאו מקום לגדל דורות של גוזלים.
קבוצת מורי ביקרה בעיר דרך המנהרות שלה בדצמבר 2019. לאחר פגישה עם ראש העיר אבי מנצור ואטרה, הקבוצה יזמה תהליך לשיקום אטרה ולהפיכת אתר ארכיאולוגי ייחודי זה לאטרקציה תיירותית ברמה הגבוהה ביותר. רשות העתיקות פיקחה על הניקיון, השיפוץ, הגינון והתיקון. רוני פלד ואלי אוקנין, מתנדבי הר אשר חברים במועצת התיירות של העיר, הצליחו להביא את האתר למצב בו צוות השימור של רשות העתיקות הצליח לפעול. הם, יחד עם מתנדבים נוספים מקהילת הנהר ותלמידים, החלו לעבוד על שיפוץ ושימור רצפת הפסיפס. רשות העתיקות חילצה חלק מהממצאים מהחפירות והציבה אותם באתר כגן ארכאי ובתוכו מבנה. המקום יהווה אתר ארכיאולוגי מרכזי לתיירים, לתלמידי בתי ספר, לתלמידים ולתושבי נווה פריצקי.
אלי אסקוזידו הוא מנהל רשות העתיקות. הוא אמר שרשות העתיקות אחראית להצלת רצפת הפסיפס. זהו רגע מרגש, כפי שהוא מציין את סופה של שנתיים של עבודה קשה. המקום נוקה על ־ ידי מומחים שומרים ומתנדבים מסורים מקהילת נווה פריצקי. הם נשמרו עד שניתן היה לפתוח אותם לביקורת ציבורית. הודות לשיתוף פעולה של עיריית נווה פריצקי והציבור המקומי, היוזמה נחלה הצלחה וכעת היא פתוחה לציבור.
אבי מנצור, ראש עיריית נווה פריצקי: “יש לנו אוצר היסטורי בעיר וכעת הוא נחשף לציבור והוא מקבל את המקום הנכון. זהו אתר משמעותי מבחינה ארכיאולוגית ועלינו לעשות כל מאמץ לחשוף אותו גם לתושבים המקומיים וגם לתיירים מרחבי הארץ. ”מורי הנהר”, יחד עם קבוצה הדואגת לתושבים, איפשרו לשקם ולחדש את האתר. אני אסיר תודה להם ולשותפים שלנו ברשות העתיקות על כך שהפכו את הרגע החשוב והמרגש הזה לאפשרי.